Журналіст Євген Плінський продовжує розслідування скандалу з ТОВ “Даймонд Пей”, публікуючи нові факти з перевірок Національного банку України (НБУ), які показують масштаб проблем та порушень, пов’язаних з цією платіжною системою.

У першій частині розслідування ми писали про те, що за даними НБУ, у 2023 році 70% усіх гральних платежів у країні проходили через платіжну систему “Даймонд Пей”. 

Найбільше увагу привернули обставини, пов’язані з арештованими рахунками Vbet та Pin-UP. Після судового арешту цих рахунків, “Даймонд Пей” продовжувала приймати платежі гравців на арештовані рахунки операторів. Кошти гравців накопичувались, і за кілька днів компанія перевела на нові рахунки операторів більше мільярда гривень. Це свідчить про те, що “Даймонд Пей” мала можливість обходити судові рішення та продовжувати свою діяльність.

Продовжуємо історію неймовірного успіху монополії на ринку грального бізнесу в обличчі загадкової ТОВ “Даймонд Пей”.

Згідно з листом НБУ від 29 квітня 2024 року, діяльність ТОВ “Даймонд Пей” має високий ризик використання для відмивання коштів та фінансування тероризму. Компанія обслуговує 8 клієнтів, 7 з яких є організаторами азартних ігор, серед яких ТОВ “Укр Гейм Технолоджі” та ТОВ “ВБЕТ Україна“. На 31 серпня 2023 року 70% всіх гральних платежів в Україні проходили через “Даймонд Пей”.

Відповідь НБУ щодо діяльності Даймонд Пей

Telegram-канал Євгена Плінського

Компанія здійснювала операції за послугою “Масові виплати” з недостовірною інформацією про прізвища, імена та по-батькові отримувачів. 

Наприклад, дані надавалися у спотвореному вигляді (наприклад: ОРУДЕНКО АНДРІЙ; ЭМУТЯО 1; А-бгу Маікоу). Це є головною проблемою, і свідчить про відсутність належного механізму перевірки достовірності інформації клієнтів.

Крім цього, протягом 2023 року до НБУ надходили звернення від КРАІЛ щодо використання грошових переказів з картки на картку (р2р платежі) неліцензованими в Україні організаторами азартних ігор для поповнення клієнтських рахунків гравців. Значна кількість осіб, використовуючи персональні банківські платіжні картки різних банків, ставала посередниками під час проведення фінансових операцій на користь нелегальних організаторів азартних ігор, сприяючи вчиненню кримінального правопорушення.

НБУ також виявив, що операції ТОВ “Даймонд Пей” не відповідають фінансовому стану фізичних осіб, оскільки вони мали хитке матеріальне становище (представники економічно та соціально вразливих груп населення, безробітні, студенти). Це може свідчити про використання “дропів” для легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом.

Дані цієї перевірки вказують на серйозні проблеми у діяльності “Даймонд Пей”, та є серйозною причиною позбавити її ліцензії. 

Попри це, результати перевірки залишаються без належної реакції вже третій місяць, можливо, тому що ТОВ “Даймонд Пей” має впливових покровителів, які забезпечують їй безкарність, впевнений Євген.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *